Page content

Big Brother 2001, 9-11 niet gezien

article content

Big Brother 2001, 9-11 niet gezien

Big Brother op 11 september 2001.

Ik zit in Spanje met wat bewoners te wachten om aan het programma “Big Brother” in Almere mee te mogen doen.

Vanuit Spanje  werden twee bewoners elke week naar Almere ingevlogen. Voor de meeste  Big Brother bewoners betekende dat dat ze één a twee weken mee mochten doen.

Zelf heb ik 111 dagen in beide huizen gezeten. Na vijf weken Spanje mocht ik in Almere tot en met Kerst 2001 het leven met al die camera’s  proberen.

Het was dinsdagmiddag 11-9 “Big Brother” ons van het verschrikkelijke nieuws op de hoogte gebracht. Er was een krant met de tekst en een foto, waarop te zien was hoe een vliegtuig in een van de Twin Towers boorde. We hoorden tevens dat er over nagedacht werd of  het programma nog doorging. Diep van binnen hoopte ik dat we naar huis mochten gaan, ik had het niet naar mijn zin. Het was ook bijna oorlog daarbuiten dus wat ik had daar nog te zoeken. Ik kon er natuurlijk ook zelf uit. Maar ach, eer en mijn doorzettingsvermogen hielden mij in het Big Brother huis. We hadden daar in Spanje net zo weinig vrijheid als in Almere, alleen er was geen camera erbij.

Net een derde wereldoorlog,

Het verhaal kwam binnen en het leek wel of de derde wereld oorlog zo net was uitgebroken. Er waren emoties; zoals angst en boosheid of juist ijzige rationalisaties van sommige bewoners. Er stond een TV die niet aangesloten bleek, met een paar simpele trucjes kregen we de TV, voor vijf minuten, aan de praat. De straf was namelijk dat je het huis via de achterdeur moest verlaten, mocht je informatie binnen krijgen die niet bij het concept “Big Bother” paste.

Big Brother

Achteraf vind ik het belachelijk dat we geen beelden in Spanje te zien kregen. Iets van dergelijke impact moet je laten zien of het nou wel of niet in het format van Big Brother paste.
Ik heb de beelden achteraf terug gezien, zij het met enige distantie. Wat mijn vrouw en vrienden over vertellen is anders dan hoe ik het beleefde. Eigenlijk niet zo vreemd is. Minder emotie doet anders kijken.

Na Big Brother was de wereld veranderd.

Ik kwam thuis in mijn land en de wereld was wel een beetje veranderd. Voor een paar weken was ik wereld beroemd bij een bepaalde groep in Nederland. Politiek gezien was er veel onrust en er gebeurde met Fortuyn erbij een hele hoop. Het leek gewoon niet meer op Nederland voor BB.

2002 was het jaar van de beste TV debatten. Mijn Big Brother ervaring werd mede door de politieke onrust tot een waakvlam naar de achtergrond geduwd. Achteraf beschouwd werd Big Brother de ingrijpendste en domste ervaring uit mijn leven. Ik heb nog nooit zoveel buitenkant en plastic in mijn leven meegemaakt. Toch ben ik na BB bewust geworden van het idee dat  familie en vrienden en een relatie mij zeer dierbaar zijn.  Mede gevoed door de liefdevolle telefoongesprekken uit de  Twin Towers die later vrij zijn gekomen.

Comment Section

0 reacties op “Big Brother 2001, 9-11 niet gezien

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.