Page content

Begin met waarom

Begin met waarom

Het begin met waarom is de kern van het boek van Simon Sinek ” Start with why”.

 • Voor waarom is helderheid nodig
 • Hoe verwijst waarden en principes
 • Voor wat is discipline nodig

Waarom doe jij de dingen die je doet?

Waarom is de meest inspirerende vraag die je kunt stellen maar vaak ook de moeilijkste.
In de hulpverlening is de waarom vraag vaak taboe verklaard vanwege het oorzaak gevolg denken ( causaal denken) Vaak weten mensen niet waarom ze iets doen. Juist door een dergelijke vraag te stellen gaan mensen weer vastzitten in een ( oude) denkpatronen.

Iets anders is het, als je juist innovatief wil denken. Je wilt bijvoorbeeld een eigen bedrijf als bakker starten. Vraag je dan af. Waarom je zo graag brood bakt. Waarom wordt je geen slager. Waarom is broodbakken en deze broden weten te verkopen zo fijn voor je? Je waarom ontdek je door terug te kijken.

Voorbeeld: Ik bak graag brood omdat de geur van vroeger, toen mijn moeder bakte, mij nog steeds een goed gevoel geeft. Mensen worden vrolijk van de geur van brood. Ik wil mensen elke dag een fris gevoel geven als zij de dag starten met een broodje ” Dit voorbeeld zou een antwoord kunnen zijn op het waarom. Waarom is je merk, de essentie wat jij werkelijk wilt zijn en bent.

Hoe verwijst naar waarden en principes

Hoe: Hoe wil jij deze brood vormgeven. Ga je bakken in een gesloten ruimte of ga je in een etalage je brood versieren?  Hoe verwijst naar waarden en principes. Welke methode ga je toepassen om je brood aan de man te brengen. Welke toegevoegde waarde is jouw brood ten opzichte van jouw concurrenten? Hoe ga je ze bakken. Biologisch brood of maak het je niet uit.

Wat het meest fysiek aanwezig, maar begin met waarom

Wat  verwijst naar systemen en processen. Wat is het tastbare bewijs van jou waarom. Wat is de juiste volgorde de zinnen zetten.  In dit geval het inrichten van je werkplaats. Wat laat zien waar jij in gelooft. Het is het meest fysiek aanwezig.
Waarom is de context voor al het andere. Waarom inspireert mensen om te handelen. Het is het woord wat verkoopt aangezien mensen vinden die geloven wat jij gelooft. In deze tijd is dat de essentie van het ondernemerschap. Al het andere lijkt te veel op elkaar om jezelf te onderscheiden. Daarom begin met waarom. Zie onder de link naar de video van Sinek.

Zie hier een video van Simon Sinek

  Comment Section

  0 reacties op “Begin met waarom

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.