Page content

Gezond oud worden

Gezond oud worden

Gezond oud worden zonder het te zijn, over vitaliteit en veroudering. Een boek dat in 2014 is verschenen, maar onlangs in zomergasten op 8 augustus 2016 toch een klein beetje aangehaald werd door Andrea Maier, verouderingsonderzoeker en hoogleraar Gerontologie.

Rudi Westendorp is de schrijver van het boek. De oudste mens die nu als bestaat kan 135 jaar worden. Maar er zijn onderzoeker waaronder de Aubrey de Grey die beweert dat de mens die nu geboren wordt 1000 jaar zou kunnen worden, mits hij of zij niet overlijdt aan oorlogen, ongelukken of aardbevingen.

Het boek is zo geschreven dat er uitgebreid een verklaring wordt gegeven waarom oud worden een ziekte is en niet een verschijnsel die we klakkeloos maar moeten accepteren.

Gezond oud worden is een feit die gaat plaatsvinden, mats er een aantal voorwaarden worden geformuleerd. De belangrijkste factor is  jezelf. Sommige eetpatronen zijn nu eenmaal beter als je gezond oud wil worden.

Het boek bestaat uit 13 hoofdstukken, maar echt een advies hoe je veroudering moet voorkomen krijg je niet expliciet te lezen. Hij stipt wat invalshoeken aan waarnaar je kunt kijken.

Gezond oud worden, enkele invalshoeken

De bekendste zijn:

 • zuurstofradicalengezond oud worden foto oude vrouw
 • groeihormoon en insuline
 • calorie beperking
 • ontstekingsreacties
 • optimisme en levenslust ( kwaliteit van leven)

Een aantal factoren die invloed kan hebben om je leven te verlengen.
Toch mis ik concrete stappen om gezond oud te worden.
Het boek is makkelijk te lezen, maar als je het boek eenmaal uit hebt valt het toch tegen wat je eigenlijk kan doen om een andere levensstijl aan te nemen.
Het boek is op een veilige manier geschreven en daardoor wat saai.
Beter is om de uitzendingen van Andrea Maier te bestuderen. Zij is wat meer uitgesproken en laat boekend beeldmateriaal voorbij komen, zie de link van de VPRO.

In 2015 is er praktijk boek door Rudi Westendorp geschreven: ” Oud worden in de praktijk”. Dit boek moet ik nog lezen.

Tevens verscheen onlangs een artikel uit de zomeravondgesprekken van het NRC Handelsblad, die ook wat meer informatie geven wat je moet doen om gezond oud te worden.

 

  Comment Section

  0 reacties op “Gezond oud worden

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.