Page content

Een keuze maken wat komt daar bij kijken!

Een keuze maken wat komt daar bij kijken!

Een keuze maken is gedrag waarbij rekening gehouden wordt met consequenties die in de toekomst plaatsvinden. Een keuze maken is simpel afwegen, worden we er beter of slechter van.

Ongeveer 95% van alle keuzen die wij maken gaan onbewust. In deze website gaat het over bewuste keuzes maken, dus 5% van alle keuzes en de paar procenten erbij die met een uiteindelijke keuze te maken hebben en dat je daar dus bewust van wordt.

Een keuze maken is voor veel mensen gelijk aan het verlies van de overige keuzes die zij ook hadden kunnen maken.  Het betreft vaak angst voor verlies van de overige opties, waarbij stress vrijkomt de zogenaamde keuzestress. Er valt namelijk heel wat te kiezen in een vrij land als Nederland. Kiezen is dus topsport en wordt steeds moeilijker om dit proces in je eentje te doen. Hoe goed ken jij jezelf? Wat is je blinde vlek. Veel  hangt dus af wat andere over jou kwaliteiten zeggen.

Kwaliteit van een keuze maken hangt ook af van omgevingsfactoren

Keuzes hebben te maken met je achtergrond, opleiding, je vroegere leefomgeving, je partners, je huidige baan, etc.. Omgeving wordt sterker geacht naar wilskracht. Een sterke omgeving met mensen die beter bestand zijn jegens keuzestress zal ook invloed hebben op de kwaliteit van jouw keuze.

Voorbeelden waarbij keuzestress kan optreden zijn:

 • Opleidingskeuze
 • Beroepskeuze
 • Loopbaankeuze
 • Partnerkeuze
 • Kiezen voor een gezin
 • Kiezen voor een gezonde levensstijl
 • Politieke keuze

Een beslissing nemen en je daarop voorbereiden is een van de belangrijkste thema’s van mijn coachgesprekken. Heb je interesse om een keuze intentie goed door te maken, zie mijn video en mijn aanbod op: https://ontwerpjeleven.nl/keuzes-maken/.

Mocht er nog geen sprake zijn van een keuze, dan zal inzicht helderheid geven. Inzicht geeft ruimte voor het experiment om vervolgens kwalitatieve keuzes te kunnen maken. Bij de inzichtsessies mag je nog van alles kiezen.

  Comment Section

  0 reacties op “Een keuze maken wat komt daar bij kijken!

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.