Page content

Non-dualiteit

Non-dualiteit

Non-dualiteit is niet twee. Het is energie en wordt ook wel eens a-dvaita avaita genoemd. Het betreft een stroming die oorspronkelijk uit India komt. Meesters als krishnamurti, Osho, Marharshi hebben in de jaren na de tweede wereldoorlog tot en met de jaren 80 van de vorige eeuw veel aanhangers gehad.
Tegenwoordig zijn de namen: Erik van Zuydam, Paul Smit, Jan van den Oever, Jan van Delden, vertegenwoordigers van de Nederlandse stroming. Via YouTube kun je kennismaken met verhalen over eenheidsbewustzijn. Het onderdeel inzicht is een afgeleide van deze stroming. Bij inzicht is er geen rationeel verband tussen beelden, woorden, gevoelens. Het strekt zicht uit tot en met onbewuste processen die nog eventueel bewust gemaakt kunnen worden.

Waar houdt het begrip non-dualiteit zich mee bezig

Bij non-dualiteit gaat het om het onderzoeken van gedachten. Is deze gedachte waar? Wat moet ik met deze gedachte? In de praktijk van de non-dualiteit wordt er veel aandacht besteed aan de verhalen die mensen zichzelf opleggen, die helemaal  niet waar hoeven te zijn. Ook de zogenaamde tegenstellingen komen hier aan bod. Tegenstellingen zijn lid van de dualiteit. Het gaat juist om eenheid ervaren, als dat gebeurt door bijvoorbeeld de tegenstrijdigheden te verzoenen, ontstaat inzicht.

    Comment Section

    0 reacties op “Non-dualiteit

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.