Page content

Transformatie coaching

Transformatie coaching

Transformatie coaching of transformationeel coachen heeft veel met inzicht te maken. Zijn de verhalen die jij jezelf al meerdere keren verteld hebt nog wel waar? Deze vraag wordt tijdens de coachsessies vaak aan je gevraagd. Zodra je doorhebt dat een verhaal niet meer werkt en dat je misschien de huidige realiteit onder ogen ziet, transformeer je naar een ander inzicht. Wat werkt is een herkadering van je oude verhaal met gebeurtenissen van je huidige leven.

Voorbeeld van transformatie coaching

Stel dat je vind dat je een aardige man bent die hulpvaardig is naar andere toe.

Je verzamelt bewijzen om dat verhaal te versterken en je bent al aardig op weg omdat verhaal weer eens een tijdje vol te houden. En opeens hoor je verschillende commentaren op jouw functioneren binnen drie maanden tijd.Kan zomaar!

Stel dat je aantal collega’s hebt die jouw helemaal niet aardig vinden. Ook je huidige partner heeft haar bedenkingen met betrekking tot aandacht voor haar. Ook je dochter verwijt jou dat je zelfs egocentrisch bent. Wat doe je nu? Ga je er tegen in? Of luister je naar hun feedback? Wat zou het verschil kunnen maken?

Transformatie coaching gaat over bovenstaand verhaal. Het is niet een werkwijze veranderen, het is ook niet dat je anders moet gaan doen. Het gaat over “clearity” het anders inzien van de verhalen die jezelf verteld.

Wat doe je nu met de feedback?

Je mag nu achterover liggen en alle feedback eens doornemen. Onderzoeken of de feedback die je ontvangen hebt, misschien wel een beetje waar is.
Je afvragen, ben ik wel een dergelijk gever, of is dat alleen maar buitenkant van me. Wat is nu eigenlijk mijn blinde vlek? Ben ik teveel met mijn eigen behoefte nog bezig? Misschien dat ik nog een aantal thema’s in mijn leven nog niet heb afgerond?

Op deze manier transformeer jezelf om weer meer ruimte in te nemen om je huidige verhalen te herkaderen, te verwijderen of met andere verhalen te verzoenen zodat het een ander verhaal wordt. Het kan wel wat tijd over heen gaan, maar in praktijk kan het inzicht in eens doorbreken. Tijd is in dit proces een relatief begrip.

    Comment Section

    0 reacties op “Transformatie coaching

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.