Page content

Vijf regels om geen spijt te krijgen

Vijf regels om geen spijt te krijgen

Spijtoptanten zijn overal. Helaas te laat en te vaak moeten we op het sterfbed liggen om keuzes te evalueren en achteraf vaak  spijt te hebben. Wat ging er allemaal mis met de keuzes die we gemaakt hebben?
Voor jou kan het een tijdige waarschuwing zijn om de vijf regels van spijt van de Australische verpleegster Bronnie Ware op te volgens. Bronnie Ware werkte in in de palliatieve zorg en heeft veel interviews afgenomen van mensen niet net voor hun eigen dood haar vijf vragen beantwoorde. Deze verhalen schreef ze op een blog op om vervolgens in boekvorm te publiceren. Wat kunnen wij van spijt leren.

De top vijf van spijt zijn:

 1. Ik wilde dat ik de moed had gehad om trouw te blijven aan mezelf, in plaats van te leven zoals anderen van mij verwachtten. Veel mensen hebben te veel zich laten meeslepen met dromen van anderen. Zelf had ik in mijn twintiger jaren keuzes gemaakt die veel leken op de keuzes van mijn vrienden.
 2. Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt. Veel mensen denken dat ze nog wel even hebben en gaan er nog een paar jaar er tegen aan. Ondertussen groeien hun kinderen op en gaan na 20 jaar het huis uit. Wat heb je nu herinnerd van je kinderen? Heb je er van genoten? Ook voor mij een confronterende vraag en moet soms ook helaas een vinkje voor deze regel zetten.
 3. Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens uit te spreken. Zeker in de wat introverte  Angelsaksische culturen, waar Nederland dicht tegen aan zit, speelt dat nog steeds een rol. We rationaliseren onze situatie te vaak en hollen maar door. Tijd voor gevoelens ( gevoelsreflecties) worden pas (te) laat genomen. Het kost namelijk best wel tijd om af te zakken naar je gevoel. In deze fase wil je alle ballen of rollen in de lucht houden ( in controle willen zijn, alles is maakbaar), zoals een goede dochter of zoon zijn, vader/moeder, vriend/vriendin/werknemer/ondernemer zijn. Met als gevolg dat je geen tijd neemt om de echte keuzes te maken waar jij helemaal achterstaat.
 4. Ik wilde dat ik mijn vriendschappen beter had onderhouden. Tijdens het vormen van je gezin en/of loopbaan verlies je vrienden uit het oog. Later ga je daar met weemoed op terugkijken en zou je ze weer een keer willen zien. Je vraagt je dan af. Was ik wat meer geïnteresseerd geweest, misschien had  ik mijn vriendschappen behouden.
 5. Ik wilde dat ik mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn. We krijgen een baan, gezin en kopen een huis. Voor je het weet zit je vast in het gehecht zijn aan gewoonten en materiële zaken. Verandering waren en eng en bleef je zitten waar je zat.

De top van spijt kun je ook omdraaien als je nutteloos voelt.

Dit rijtje van spijt kun je ook omdraaien.

Het is namelijk geschreven voor mensen die conformistische harde  werkers waren.

Juist voor mensen die al een tijd van een uitkering genieten, zou je een aantal spijt regels kunnen omdraaien. Als voorbeeld: ” Had ik maar wat  harder gewerkt en doorgezet?” of “Ik wilde dat ik niet zo vast heb gehouden aan mijn ( verkeerde) vriendschappen?” of “Had ik maar tot 10 geteld bij conflicten in plaats van  altijd maar mijn gevoelens uit te spreken”. Mocht je nog suggesties hebben, hoor ik het graag van je.

 

  Comment Section

  2 reacties op “Vijf regels om geen spijt te krijgen


  Door roland roos op 15 december 2014

  Spijt is een vervelend woord. Kijk terug om te leren en niet om spijt te hebben.
  Er gebeuren dingen die de gang in je leven veranderen, dat zijn dingen die soms heel negatief lijken
  maar je iets harder sturen. Dit is soms ook nodig.
  Vraag je nooit af waarom ik heb verloren, maar vraag je af hoe je de volgende keer kunt winnen.
  Het woord “spijt” lijkt op het woord “als” want als! Ja dan was het ……………..

  Met een positieve groet,

  Roland Roos


  Door Leo van Veenendaal op 15 december 2014

  Hoi Roland,

  Helemaal met je eens Roland. Spijt heeft een negatieve landing, maar het woord wordt veel gebruikt. Bovendien wordt de term gebruikt in het boek.
  Wat heb je te winnen….
  Ben ik helemaal voor.
  Groeten van,
  Leo

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.