Page content

Dromen hoeven echt niet groot te zijn.

article content

Dromen hoeven echt niet groot te zijn.

Ik hoor nog wel eens van klanten en collega’s dat dromen zo groots klinkt, zo onrealistisch. Wat heb je nu aan dromen die je toch niet uitvoert? Veel mensen vergelijken hun dromen met BN’ers die bijvoorbeeld een wereldreis gemaakt hebben, een tweede huis in Zuid Afrika hebben laten bouwen of gaan Bungee jumpen in Australië omdat ze toevallig aan een televisieprogramma meedoen.

 

Toch bedoel  ik vaak met dromen, hele kleine dromen, die stap voor stap te realiseren zijn. Ik heb vaak kleine dromen die bij een speciaal gevoel geven, maar ik ben blij de mensen mij erop wijzen…Allereerst worden alle verandering door  gedachten veroorzaakt. De meest veranderingen zijn vaak kleine veranderingen.En bij elke verandering komen weer nieuwe veranderingen tevoorschijn, wat weer verrassend kan zijn.

 Kleine stappen zijn nodig om een dromen te realiseren.

Vaak droomde ik bijvoorbeeld dat ik me wat beter voelde tijdens mijn werk en in de avonduren. Ik had last van moeheid en ondanks mijn sport bij de plaatselijke fitnessclub voelde ik me niet gezond. Ik kocht bijvoorbeeld mijn groente altijd bij de supermarkt in Utrecht op de automatische piloot.

Ik rij vaak met de fiets door de stad en richt mijn aandacht op andere winkels om gewoon even wat anders te ontdekken, soms heb je dat en ik wist ook niet wat ik ging doen. Een van die winkels is een biologische supermarkt. Ik stapte zomaar naar binnen want ik had nog een of twee uurtjes over. Ik zag allemaal potjes en pakken staan die geheel onbekend voor me waren. Ik ging lezen en lezen en zag allemaal teksten staan die ik ooit geleerd heb in een of andere vage cursus natuurgeneeskunde in de jaren negentig. ( een of ander impulsieve actie uit mijn twintiger jaren) Ik las dat er bijvoorbeeld glutenvrij muesli en sojamelk verkocht werden.dromen

Ik ging aan de winkelier vragen waarom er zoveel soja producten in de winkel stonden. Ik kreeg een heel verhaal over lactose en koemelkeiwitten waar heel veel mensen allergie verschijnselen van krijgen.Ik ging mezelf na. Ik ging het uiteraard op mezelf betrekken ( wie doet dat niet?) Ik had last van eczeem, onlangs had ik nog een astma-aanval gehad en mijn spijsvertering kon wel wat beter. Het hele verhaal sloeg op mij, of het was een goede verkoper of het verhaal had zijn eigen wijsheid. Ik dacht kom, laat ik het maar eens proberen: baat en niet dan schaadt het ook niet.Ik kocht de sojamelk en de glutenvrije muesli en vertrok naar huis.

De melk was niet te drinken, maar de muesli staat nu in de kast en ik vind het heerlijk. Tegenwoordig eet ik yoghurt in plaats van melk met twee handen vol muesli. Yoghurt is ook een melkproduct, alleen yoghurt is gefermenteerd, (Gefermenteerde zuivelproducten worden bekomen door aan gepasteuriseerde melk een ferment toe te voegen dat de smaak en de dikte van de melk verandert. Het ferment bestaat melkzuurbacteriën. Gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en prebiotica zijn over het algemeen beter verteerbaar dan melk, in het bijzonder voor mensen die lactose moeilijk of niet kunnen verteren. Ik voelde me naar een paar weken beter bij en daar gaat het om.

Deze verandering is klein te noemen, maar ik weet zeker dat heel veel mensen nog niet eens proberen om gewoon eens in een andere wereld te stappen. Want  de beeldvorming van geitenharen sokken tot en met vette ongekamde haren, is wat zo’n biologische winkel bij veel mensen kan oproepen. Ook bij mij was dat toen het geval. Het tegendeel wat overigens waar. Ik zag tot mijn verbazing goed verzorgde mensen die doelbewust en gezond in het leven willen staan.

Begin bij het begin:Wat is je eerste stap? En zet die ook. Dromen begint bij verbeelding, daarna is het gewoon de eerste stap zetten. Uiteindelijk is er maar één oplossing: DOEN! Maar wees wel mild voor jezelf. Forceer niks en ga jezelf niet dwingen om een stap te zetten die op dit moment te groot voor je is. Er is altijd wel een stap te verzinnen die groot genoeg is om op het moment het verschil te maken en klein genoeg om te durven. Zoek die stap, en zet hem dan ook. Want:

“Thinking will not overcome fear. Action will.”

W. Clement Stone
Zou leuk zijn om een reactie hier achter te laten!

Comment Section

0 reacties op “Dromen hoeven echt niet groot te zijn.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf.Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.