Page content

Gewoontes, dag 1 van de helweek.

article content

Gewoontes, dag 1 van de helweek.

Ooit van de Helweek gehoord? Helweek is simpel in de planning, maar vandaag wil ik weten hoe zwaar de uitvoering is.
Vandaag ben ik om 5.00 met de helweek begonnen, morgen begint voor heel veel  mensen  in Nederland op de Blue Monday de helweek.
Het boek van Helweek van Erik Bertrand Larssen heb ik een paar weken geleden uitgelezen.
Doel van het boek is om, ter voorbereiding, een aantal weken alle acties op te schrijven en je goede en slechte gewoontes in kaart te brengen.

Vorige week heb ik deze acties omgezet in een een agenda. Nu is het tijd in de helweek om deze ook uit te voeren. Eigenlijk zou ik volgens het boek maandag moeten beginnen, maar ik ben eigenzinnig en vind dat zondag de ideale dag is om eens rustig een begin te maken. Bovendien moet je soms dingen doen, die tegen de massa ingaan.

Eerste dag van de helweek

Vandaag heb ik 1.5 uur gesport in het fitnesscentrum, voornamelijk cardiotraining om wat kilo’s kwijt, op den duur, kwijt te raken.  Daarna heb ik een half uur buiten in de regen hardgelopen om de helweek toch een beetje in te prenten:-)
Ik ben uren aan de slag geweest om mijn scriptie af te ronden. Een aantal doelen heb ik al gehaald. Alle literatuur bronnen staan nu vermeld, een klus die ik al heel vaak uitgesteld heb, vanwege het saaie accurate werk wat daar aan vast zit. Na een fitness ronde voel ik me meer gefocust om deze noodzakelijke, maar eentonige taak uit te voeren.
In de helweek geen tv. Nu kijkt mijn vriendin naar “Boer zoekt vrouw” , terwijl ik nu dit blogartikel zit te schrijven. Eigenlijk vind ik Boer zoekt vrouw een programma dat je zou moeten overslaan, maar ik betrap mezelf op mijn nieuwsgierigheid. Een gewoonte die mij veel te veel tijd kost, vandaar een reden om de helweek te doen.

Waarom maar 1 week?

Waarom is de helweek maar één week? Volgens de schrijver kan deze week het verschil maken om eens op echte doorbraken te focusseren. Na een helweek is je mindset weer helemaal op peil,  een goede mindset heb je nodig om met de hardnekkigste gewoontes voorgoed te breken. Ook ben je in staat om beter hoofdzaken en bijzaken te scheiden. Ik moet het allemaal eerst nog zien, maar kan er wel iets bij voorstellen. Dat de week een hel wordt, is niet helemaal waar. Elke dag staat in een teken van een thema in je leven. Het gaat om actie en om introspectie.

Vandaag is het thema gewoontes, morgen modus en focus en woensdag timemanagement. Wat er donderdag op het programma staat, vertel ik nog wel.
Genoeg voor vandaag. Tot morgen.

De algemene regels zijn voor de helweek zijn:

 • Start maandagochtend en stop zondagavond
 • Sta elke ochtend om 5.00 uur op
 • Ga elke avond om 22.00 uur naar bed
 • Werk extreem hard, wees gefocust en plichtsgetrouw
 • Wordt bewust van jouw modus en focus
 • Ga weloverwogen om met verschillende rollen
 • Wees de hele week positief en handel oplossingsgericht
 • Wees daadkrachtig en proactief
 • Neem kwalitatieve rust
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten
 • Gebruik geen social media onder werktijd
 • Beperk gesprekken met collega’s tot een minimum
 • Sport minstens één keer per dag
 • Eet de hele week gezond
 • Laat de tv uit

Een reactie kun je altijd achter laten. Altijd leuk!!

Kijk ook even op deze site.

Een groet,

 

Leo van Veenendaal

Comment Section

2 reacties op “Gewoontes, dag 1 van de helweek.


Door Marianne op 21 januari 2015

Erg moedig van je, Leo, zo’n ‘helweek’.
Ik hoop echt dat het effect heeft op je mindset.
Succes met de rest van de week.


Door Leo van Veenendaal op 25 januari 2015

Hoi Marianne,

Het viel niet altijd mee Marianne.
Maar de mindset is zeker omhoog gegaan.
Gr.

Leo

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf.Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.