Page content

Huis met nieuwe inzichten.

article content

Huis met nieuwe inzichten.

Nieuwe inzichten komen soms in mijn op als ik aan de keukentafel zit in plaats van een warme plek op de zolder waar ik in afzondering kan leven. De keukentafel is een plek waarbij ik mijn kinderen bezig zie terwijl ik werk, een intiem werkend leven, een keer wat anders dan een droog kantoor. Een andere plek in je huis geeft je gewoon nieuwe inzichten.

 

Ik zoek regelmatig lege gemeubileerde kamers in mijn huis om een ander gevoel te krijgen over een beslissende situatie. Of het nou over vakantie, werk of relaties gaat, het maakt uit waar je zit of ligt.

Laatst had ik een de badkamer grote ideeën nadat ik vijf minuten daarvoor nog vastzat achter mijn beeldscherm op zolder. De kunst is dan ook om in mijn nakie mijn voice recorder te pakken en wat zinnige ideeën te spuien, een zogenaamde Breindump. Helaas op dat moment heeft mijn huis gigantisch veel en grote ramen, een handdoek moest ik wel beschikbaar hebben om de gang naar mijn voice recorder te maken.Terwijl ik op mijn blote natte voeten naar beneden glee was mijn idee al weer gevlogen, ook dat hoort erbij.

Soms sta ik stil in de kamer van mijn zoon en dochter, terwijl zij op school zitten, om geluiden op te vangen die ik nog nooit in mijn huis gehoord heb. Het licht daar is ook anders en plotseling overvallen nieuwe inzichten de kamer binnen. Ook op het toilet in het donker, komen herinneringen boven waarbij ik jaren niet aan gedacht heb.

Feng Shui en nieuwe inzichten

Ik moest denken aan een psycholoog, zijn naam is René Diekstra. Hij heeft ooit een artikel geschreven hoe hij in elke kamer van zijn huis verblijft. De balans tussen het sociale, creatieve en meditatieve was voor hem heel belangrijk. Dit artikel moet wel minimaal 15 jaar geleden geschreven zijn, als het niet meer is. Ik lag op de houten vloer in de woonkamer toen ik eraan dacht. Ook in de leer van de Feng Shui gaat over de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving en is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Alles wat de mens maakt is in wezen niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden. Is die harmonie er, dan kan de energie, wat de Chinezen Qi noemen rijkelijk door het huis heen vloeien en zullen de ogenschijnlijke tegengestelde krachten, Yin en Yang, zo veel mogelijk in balans zijn.

De vloer van een huis of appartement is voor mij trouwens heel belangrijk geworden. Begin jaren negentig heb ik echt slecht gehad. Kon niet verder met mijn werk en relatie en wist totaal niet meer wat ik moest doen. De beste passieve actie die ik toen ooit gedaan heb is drie dagen liggen op een marmoleum zeil met daaronder een betonnen ondergrond, hoezo uit de comfortzone??.

Crisis

Het was de crisis van mijn leven. Het enige wat ik deed is wachten tot het weer ging borrelen. Wachten op niets…tot er een vaag idee kwam wat ik op dat moment kon gaan doen. Het waren angstige dagen, ik wilde niets forceren, intuïtief wist ik dat als ik nu wat ging doen al snel afgeleid werd door externe prikkels die mijn probleem alleen maar vooruit zouden schuiven. Voor mijn gevoel wist ik dat ik moest blijven liggen tot er geen rotgevoel meer was, mijn lichaam vertelde me vanzelf wel wat ik moest gaan doen. Vanaf dat moment kende ik veel minder angst in mijn leven. Het heeft mijn leven een boost gegeven en veel vertrouwen. Kortom toegeven aan de pijn is op termijn beter dan de pijn proberen te verdringen. Vandaag dus geen concrete tips, maar wel een idee wat je met je een huis met nieuwe inzichten allemaal kan doen.

Een reactie op dit artikel is altijd welkom.

Comment Section

1 reactie op “Huis met nieuwe inzichten.


Door Margriet op 6 juni 2011

Mooi openhartig verhaal weer.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.