Page content

Koolhydraten helpen om 100 en gezond te worden.

article content

Koolhydraten helpen om 100 en gezond te worden.

Koolhydraten helpen toch om gezond te worden Soms lees ik boeken die ik vrij impulsief koop en die ik in een boekenkast zet om nooit meer te lezen.
Vandaar dat ik tegenwoordig weer een bibliotheek abonnement heb genomen om eens wat boeken te lezen die mij aanspreken. Kopen kan altijd nog, toch?

Een van de boeken die ik afgelopen heb gelezen is echt de moeite waard. Als je natuurlijk geïnteresseerd ben in voeding en gezond oud worden.
Het boek heet: ” 100 en gezond” en is van  acteur John Robbins. Hij heeft meerdere boeken geschreven over voeding en lifestyle. Een van de bestseller is: ‘Diet for a new America’, waarvan meer dan één miljoen exemplaren zijn verkocht. Het boek, 100 en gezond, beschrijft in deel 1 de volkeren die het oudst van de wereld worden en dat daar zijn er vier van geselecteerd:

1.  De Abchazieërs in de Kaukasus;
2. Het bergvolk van de Hunza’s in Centraal-Azië;
3. De inwoners van de heilige vallei van Vilcabamba in Zuid-Amerika;
4. De bewoners van de Japanse eilanden van Okinawa een eilandengroep die bij Japan behoort.

Leefstijlen om gezond oud mee te worden.

Deze volkeren hebben een aantal levensstijlen gemeen, te weten:

  • Zij eten voedsel die veel voornamelijk plantaardig zijn, zoals:  granen, peulvruchten, groenten, fruit en noten
  • Het zijn allemaal wij-culturen in plaats van westerse ik-culturen
  • Er wordt heel veel bewogen tijdens het werk met veel intensieve fysieke inspanningen
  • Veel groenten worden verbouwd op eigen grond, dus geen kleur,geur en smaakstoffen
  • Tijdens het werk wordt er veel gezongen en gelachen, stress is een uitzondering
  • Er wordt nauwelijks vlees gegeten, soms een geit of een schaap, maar het vlees is eigenlijk te verwaarlozen
  • Er worden bescheiden porties vis gegeten, waar veel omega 3 in zit, goed voor bijna alles
  • Er worden veel gegeten op basis van sojabonen; Laag glycemische index, zie definitie.
  • Er wordt nauwelijks melk gedronken, in plaats daarvan veel fruit, groente en sappen op soja-basis zoals vele soepsoorten.

Opvallend is trouwens dat er heel veel koolhydraten worden gegeten, soms op een dag meer dan zeven soorten. Hier in het westen is de trend juist om deze koolhydraten te vermijden, wat echt op een misverstand berust.

Koolhydraten en de glycemische index.

Voedingsmiddelen hebben niet allemaal hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel. Vetten, de meeste groenten en eiwitrijke producten hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten hebben veel meer effect hierop, maar ook het effect van diverse koolhydraten is verschillend. Bijvoorbeeld 100 gram gekookte wortel laat de bloedsuikerspiegel ruim 5 keer zoveel stijgen als 100 gram rauwe wortel. Terwijl er evenveel koolhydraten worden gegeten. De glycemische index (afkorting GI) is de reactie van de bloedsuikerspiegel op 50 gram koolhydraten van het betreffende product. Dus hoeveel stijgt je bloedsuikerspiegel als je van dat product 50 gram koolhydraten eet?

Het ene product bevat veel meer koolhydraten dan het andere. Je hebt dus voor zo’n meting van het ene product veel minder nodig, dan van het andere. Hierdoor leveren de gegevens van de glycemische index soms wel erg theoretische vergelijkingen op. In de praktijk heb je er dus niet zoveel aan.

Kortom, het leefpatroon is totaal anders dan onze westerse cultuur.  Het ouder worden gaat daar juist niet met gebreken. Mensen blijven daar gewoon doorwerken door fysiek zwaar werk te blijven doen. Zij leven heel langer en hebben een korte periode van ziek zijn en gaan uiteindelijk van ouderdom dood. Er komen weinig hartklachten, kanker, diabetes en Alzheimer voor.

Hier in het westen dementeren we steeds vroeger door de toename van steeds meer suikers en vetten. Bovendien is stress en een chronisch slaaptekort een van de oorzaken die  dementie kan versnellen. Ook suikerziekte neemt ook nog steeds toe, met als gevolg, dat we soms jarenlang afhankelijk zijn van zorg.
Suikerziekte leidt namelijk tot vele andere klachten, zoals: geheugen- en gewrichtsproblemen, oogafwijkingen, seksualiteit, voetproblemen en zenuwen.

Verlengen wij ons leven of verlengen wij het proces om dood te gaan?

Een citaat van het boek zegt het heel treffend: ‘Soms denk ik dat we niet zozeer ons leven hebben verlengd, maar ons doodgaan. We worden wel steeds ouder, maar we worden niet gezonder ouder.’_ John Robbins in 100 en gezond, zie ook voor meer informatie: KLIK HIER

John Robbins vraagt zich af of  de westerse mensen eigenlijk moet aanvaarden dat ouderdom met gebreken komt? Moeten wij niet ons leven anders inrichten om met succes gezonder oud te worden? Wij leven volgens hem in een ziekte samenleving.  Dit systeem moet getransformeerd worden naar een samenleving waarbij ander voedsel als basis moet beginnen. Ook fysieke inspanningen moeten zich veel frequenter voordoen dan wat we nu doen. Een treffend citaat uit zijn boek 100 en gezond is de volgende zin:
“Aangepast zijn aan een door en door zieke samenleving is geen maatstaf voor gezondheid” Jiddu Krishnamurti.

Natuurlijk kunnen wij niet meer terug naar samenlevingen waarin de gemeenschapszin d0minant is ten opzicht van onze ik culturen. Ook is ons werkritme zo anders geworden dan 100 jaar geleden, dat het bijna uitgesloten is om weer met zijn allen op het land te werken door onze eigen groente te verbouwen. Wat we wel kunnen doen is naast ons werk , steeds meer voedsel te kopen waarbij wij weten dat het op termijn ons gezonder gaat maken. Ook sport is noodzakelijk om je lichaam gezond te houden.Aan de andere kant leven wij nu in een samenleving  waarin vrijheid heel belangrijk is geworden. Deze vrijheid is niet vanzelf gekomen . Er zijn tot zo’n liberale en  socialistische samenleven heel veel offers daarvoor gevraagd van onze ouders en voorouders.

Opnieuw ontwerpen

We kunnen ons leven opnieuw ontwerpen om uiteindelijk 100 en gezond te worden. Waarin wij het recht op vrijheid weer eens gaan vieren, en dat we ons lichaam wat beter verzorgen. Minder welvaart met betrekking tot voeding, maar wel een gezond lichaam en geest, die langer dan 100 jaar meegaan.
Wie wilt dat uiteindelijk niet?

De kracht van het boek zijn toch wel de beschrijvingen hoe die volkeren een fantastisch en rijk leven leiden. Samenlevingen die helaas ook kwetsbaar zijn voor invloeden van buitenaf. Ook de fastfoodketens hebben deze gebieden al ontdekt. Sinds de fastfoodketens deze bijzondere gebieden bereikt hebben, wordt het moeilijker om de leeftijd van 100 en gezond te bereiken.

Mocht je reageren, laat het me weten. Ik vind het altijd leuk om wat te horen.

 

Comment Section

6 reacties op “Koolhydraten helpen om 100 en gezond te worden.


Door Erik op 31 augustus 2011

Hoi leo?
Je schrijft de laatste weken over levensontwerp en voeding.
Wanneer ga je het hebben over loopbaanplanning of werk?
Ik vond dat je veel tips gaf, waar ik iets mee kon. succes met je business.


Door Erik op 31 augustus 2011

Hoi leo?
Je schrijft de laatste weken over levensontwerp en voeding.
Wanneer ga je het hebben over loopbaanplanning of werk?
Ik vond dat je veel tips gaf, waar ik iets mee kon. succes met je business.


Door Eva-Maria op 22 september 2011

Dag Leo,
Dankjewel voor dit interessante artikel. Wij kunnen veel van die culturen leren, maar inderdaad niet meer terugkeren. Een uitdaging dus om die tips in onze cultuur toe te passen.

Wel een opmerking, want iets wat mij boeit en bezighoudt.

Voeding is zeker belangrijk, maar wat ik hier ook zie is de mentaliteit, ingesteldheid en ook wel cultuur van die mensen. Zoals, amper stress (versterkt heel wat ziektes) en vermoedelijk zullen ze ook ‘wat op hun lever ligt’ met ‘ouderen’ bespreken. Psychologen e.d. zijn daar niet nodig. Enz.

En dat is minstens evenwaardig aan goede voeding. Voor mij is de nadruk op voeding vaak wat te groot. Het lijkt alsof we het daarmee oplossen. Deels wel natuurlijk, maar vergeet dat belangrijke ‘hoe omgaan met onszelf en het leven’ niet!
Er zijn mensen die heel gezond (en zelfs vegetarisch) eten en toch ziek worden! Er is dus meer dan dat.

Het is werkelijk een mix van dit alles.

Vele groeten,
Eva-Maria


Door Eva-Maria op 22 september 2011

Dag Leo,
Dankjewel voor dit interessante artikel. Wij kunnen veel van die culturen leren, maar inderdaad niet meer terugkeren. Een uitdaging dus om die tips in onze cultuur toe te passen.

Wel een opmerking, want iets wat mij boeit en bezighoudt.

Voeding is zeker belangrijk, maar wat ik hier ook zie is de mentaliteit, ingesteldheid en ook wel cultuur van die mensen. Zoals, amper stress (versterkt heel wat ziektes) en vermoedelijk zullen ze ook ‘wat op hun lever ligt’ met ‘ouderen’ bespreken. Psychologen e.d. zijn daar niet nodig. Enz.

En dat is minstens evenwaardig aan goede voeding. Voor mij is de nadruk op voeding vaak wat te groot. Het lijkt alsof we het daarmee oplossen. Deels wel natuurlijk, maar vergeet dat belangrijke ‘hoe omgaan met onszelf en het leven’ niet!
Er zijn mensen die heel gezond (en zelfs vegetarisch) eten en toch ziek worden! Er is dus meer dan dat.

Het is werkelijk een mix van dit alles.

Vele groeten,
Eva-Maria


Door Leo van Veenendaal op 24 september 2011

Hoi Eva-Maria,

Dank voor je aanvullend reactie.
Inderdaad ben ik het met je eens dat een combinatie van voeding, stress-reductie, wij-cultuur en respect voor de ouderen een gouden combinatie om kans te maken langer te leven (life-extension) dan je alleen maar op voeding te focussen.


Door Leo van Veenendaal op 24 september 2011

Hoi Eva-Maria,

Dank voor je aanvullend reactie.
Inderdaad ben ik het met je eens dat een combinatie van voeding, stress-reductie, wij-cultuur en respect voor de ouderen een gouden combinatie om kans te maken langer te leven (life-extension) dan je alleen maar op voeding te focussen.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf.Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.