Page content

Plaats je leven in perspectief, dag 7 en laatste dag van de helweek.

article content

Plaats je leven in perspectief, dag 7 en laatste dag van de helweek.

Vandaag ben ik klaar met het leven na zes dagen sport, doelen stellen en fase van vermoeidheidsbuien.  Vanmorgen nog om 8.30 gesport om vervolgens achter mijn pc nog een hoofdstuk te weiden aan mijn afstudeerscriptie.
Uiteindelijk heb ik in de middag een klein powernap gedaan. Het gaat allemaal niet in je koude kleren zitten, een dergelijke helweek.  Het thema voor vandaag is: Plaats je leven in perspectief. Waarom heb ik eigenlijk de helweek gedaan? Wat heb ik doorgemaakt? Wat heeft de helweek uiteindelijk opgebracht?

Mijn intentie voor de helweek was dat ik weken erna mijn dagen weer kon herwaarderen. Ik zit toch in een patroon: baan, vrouw, kinderen, huis, zelfde vriendenkring, familie.
Aan de andere kant, probeer maar dit leven te krijgen wat ik  nu heb? Het is voor heel veel mensen niet weggelegd.
Denk aan alle werklozen, ongewilde singels, mensen die vrij geïsoleerd leven. Veel mensen die in een bepaalde situatie leven, willen maar  één ding, maar op één of andere manier moeilijk te verkrijgen is. Het is mij gelukt, hoewel ik een laatbloeier ben.
Alles wat ik nu  heb, ontstond na mijn 38ste. Ik besef dat ik het goed heb. Voldoende welvaart, welzijn en gezonde kinderen.
In de helweek heb ik me weer dankbaar gevoeld. Het lijden viel me mee. Ik ben ook niet tot het gaatje gegaan door een hele nacht op te blijven. Misschien dat ik dat voor de tweede helweek bewaar. Dat ik nog een keer een helweek ga doen, staat voor  mij wel vast. Ik denk dat een week in  september een goede week zal zijn. Terug van de vakantie  en een nieuw begin van het ( werk) seizoen. Ik zal dan een week thuis zijn om me volledig toe te wijden aan een to lijstje. De helweek op je werk in een open (  kantoortuin) ruimte is mij minder bevallen.

Zet je leven in perspectief gaat over intenties tot zingeving.

De helweek heeft me ook weer inzicht gegeven dat ik beter voor mijn lichaam moet zorgen.
Ik had maanden geen sportschool gezien en ik ben er weer naar toe gegaan, niet één keer per week, maar elke dag. Het ging me makkelijker af dan ik gedacht had. Mijn conditie was gelukkig nog goed op peil. Dit komt voornamelijk doordat ik elke dag fiets en twee keer per week hardloop.

Ook voor  jou zal een helweek een doorbraak kunnen zijn, al is het maar dat je bioritme drastisch in de war geschopt wordt. Je komt daarmee uit de comfortzone en je moet op één of andere manier  anders naar  je leven kijken. Je plaats je leven in perspectief, dat is gewoon waar. Je beseft dat er meer uit te halen valt dat wat je nog toe gedaan hebt.  Ik moet ook denken aan het boek ( een klassieker) van Viktor E. Frankl: ” De zin van het bestaan” Een psycholoog beleeft het concentratiekamp & een inleiding tot de logotherapie.

In het boek van de helweek staat het volgende citaat wat met het boek te maken heeft:

“Een mens is niet gelukkig als hij zich schikt in een leven dat minder voorstelt dan het leven dat hij in staat is om te leven.”

Nelson Mandela

 

Comment Section

6 reacties op “Plaats je leven in perspectief, dag 7 en laatste dag van de helweek.


Door Marloes op 25 januari 2015

Gefeliciteerd! Wat een heerlijk gevoel hè?Door Nikkie op 30 januari 2015

Hallo Leo,
Mijn zoon van 21 heeft ook de helweek gedaan. Hij heeft zich eerst voorbereid (hij heeft o.a. ook het boek over de helweek gelezen)en is toen begonnen. Ik heb hem geattendeerd op het feit dat jij ook de helweek deed. Hij wilde liever je blog ná zijn helweek lezen, want hij wilde op geen enkele manier gedemotiveerd worden, anders zou hij het misschien niet vol houden.
B.v. wanneer jij aan zou geven dat je het moeilijk had. Hij heeft het afgerond en is trots op zichzelf. Hij heeft geleerd hoeveel tijd er in een dag zit. En het bewust hard werken, maar daarnaast bewust ontspannen. Hij raad het iedereen aan! Een nacht doorhalen was zelfs voor hem, als jonge vent, even slikken. Maar heeft deze week zijn slaaptekort ingehaald.
Jammer dat je zo weinig reacties hebt gehad, ik denk dat je blog wel gelezen is, maar een reactie geven is stap 2. Daarom ben ik er even voor gaan zitten en heb een reactie geplaatst.
Groet, Nikkie.


Door Leo van Veenendaal op 31 januari 2015

Hoi Nikkie,

Altijd leuk een uitgebreide reactie te lezen. Dank daarvoor.
Via Twitter heb ik meeste reacties gehad. Voor heel veel mensen, inderdaad, een moeilijke stap om iets van een reactie achter te laten. Via Facebook gaat het veel makkelijker dan bij een blog.
Mijn blog is veel gelezen. Ik heb speciaal van Google een tool op mijn website gezet. Google analytics die alle bezoekers registeren. Zo zie ik hoe lang ze mijn website bezocht hebben, welke artikelen zij interessant vinden en of ze vaker langs zijn geweest. Ik zie geen namen of zo i.v.m. de privacy.
Wat goed van je zoon dat hij een hele nacht door heeft gehaald. Hij mag trots zijn. Misschien een mooie start om zijn studie/werk met meer focus op te pakken. Ik ben ook benieuwd of de helweek de komende weken nog steeds effect heeft? Doe de groeten aan je zoon en wens hem succes.
Groeten van,
Leo


Door Caroline op 11 juli 2016

Hoi Leo,
Deze week doe ik mijn helweek. Lekker in de zomer, hoewel gisteren was het zomer. Wil me niet in januari vastleggen. Om vijf uur op om in het donker te gaan sporten lijkt me teveel van het goede. Moet vandaag 1.5 uur sporten, geen tv kijken of op internet gaan en ga om 22.00 naar bed. Dat is al een geweldige sprong uit mijn comfortzone. Heb jij nog een helweek gedaan dit jaar?


Door Over mij op 12 juli 2016

Dag Caroline,

Ben benieuwd hoe het je afgaat deze week. Zelf heb ik de helweek niet meer gedaan. Ik heb wel een aantal elementen van de helweek in mijn leven geïntegreerd. Veel zaken achter elkaar plannen en het gelijk uitvoeren is één van de dingen. Dat geeft een heerlijk opgeruimd gevoel, bovendien doe je soms dingen die tegen je gevoel ingaan maar toch moeten gebeuren. Ook de tijd nemen voor je persoonlijke verzorging op een van de dagen is ook een aanrader. Denk aan je kleding, je haar, neem een massage. Het is niet alleen maar inspanning. Ook de tijd nemen om echte keuzes te maken is een aanrader. Wat ga je niet meer doen? Wat juist wel? En je daar trouw aan blijven.
Succes verder.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf.Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.