Page content

De logische niveaus, een coachingsmethode

article content

De logische niveaus, een coachingsmethode

De logische niveaus zijn vooral bekend geworden via de NLP scholen uit de jaren 80 van de vorige eeuw.
Vorige week heb ik weer, samen met mijn collega, een kleine aftrap gedaan voor een aantal teamcoaching bijeenkomsten in Utrecht.

Het voordeel van groepscoaching is dat cliënten zich in dezelfde situatie bevinden en een gemeenschappelijk doel hebben. In een coachingstraject van een groep kunnen ervaringen worden uitgewisseld, bovendien wordt geleerd om feedback aan elkaar te geven.

De bedoeling is dat cliënten uit hun dagelijkse bekende omgeving getrokken worden en geholpen worden om een soort doorbraak denken op gang te brengen.De grootte van de groep bestaat uit minimaal 4, maximaal 10 cliënten.  Afgelopen weken heb ik  mijn blogposts wat uitstapjes gedaan naar andere vormen van geld verdienen, bijvoorbeeld: ” Hoe coach jezelf naar financiële vrijheid” en het miljonairsbrein ontrafeld”. Ik heb niet gesproken over de mindset die daarvoor nodig is om dat te bereiken. Onder mindset versta ik alle vaardigheden, kennis en de graden van bewustzijn, de logische niveaus.

De Logische niveaus of graden van bewustzijn

Graden van bewustzijn of lagen van bewustzijn worden ook wel de logische niveaus genoemd. Meestal begin ik deze niveaus in de 2e of 3e bijeenkomst te behandelen, deze  niveaus hebben altijd veel impact op het proces van een individu. Toch gebruik ik dit model ook in groepsverband, aangezien groepsproces elkaars individuele ervaringen kunnen beïnvloeden. Het beste is om met tweetallen deze oefening te doen en later in de groep te bespreken. Wat zijn eigenlijk logische niveaus en wat kan je er mee? Logische niveaus komt uit riching van de NLP neuro linguistisch programmeren.logische niveaus

Neuro verwijst naar hersenen, linguïstisch wordt taal mee bedoeld en programmeren is eigenlijk letterlijk vertaald het overnemen en sturen van informatie voor een nieuw programma of mindset. NLP is de afkorting en is inmiddels behoorlijk ingeburgerd bij voornamelijk het bedrijfsleven.

 

Ons gedrag wordt bepaald door onze vermogens, waarden en onze overtuigingen. Wat we doen is het gevolg van wat we kunnen en wat we geloven, waarvan we overtuigd zijn.De bovenste laag is de laag van onze visie/missie, of met andere woorden onze spiritualiteit. Wat ben ik van plan in het leven te doen.? Waar ga ik voor? De rol die we daarin spelen bepaald onze identiteit. Wie ben ik? Wat hoort bij mij? Vaak zie je dit hoogste niveau bij bedrijven.

Voorbeeld van en training of coachingsinstelling kan zijn,Visie: Een betere wereld creëren door mensen te ondersteunen waarbij er meer sociale vaardigheden aangeleerd worden. De Missie die daar dan bijhoort kan bijvoorbeeld zijn: Wij willen tenminste 10.000 mensen die sociale vaardigheden aangeleerd hebben. Missie is vaak wat meer concreet. Op identiteitniveau ga je uitzoeken welke vorm bij je past. Identiteit staat dus een trapje lager dan missie/visie.Vaak heeft dat te maken met je overtuigingen en waarden die je van huis uit of via je directe ervaringen in het verleden hebt meegekregen, maar niet direct zichtbaar zijn.

Op gedragniveau bepaald je uiteindelijk welke vaardigheden zijn ontwikkeld en welke vaardigheden en kennisbronnen nog wat ondersteuning moeten krijgen. Alles heeft uiteindelijk een relatie met elkaar. Alle lagen zijn dus met elkaar verweven en beïnvloeden elkaar. We kunnen ze niet scheiden, maar wel logisch onderscheiden.

De vaardigheden die jij in je de loop van je leven ontwikkelt hebt ga je uiteindelijk in de omgeving ( fysieke wereld) gebruiken. Het doel van deze logische niveaus methode is om te ontdekken waar eventuele stagnaties in persoonlijke groei zich ophouden in de niveaus. Als ik van huis uit veel sociale vaardigheden heb meegekregen, dan zal het voor mij makkelijk zijn om te geloven dat de klant koning is. Als je bijvoorbeeld veel in crisissituatie heb geleefd en je moest je broertje of zusje beschermen, dan ben je niet alleen vaardig in solidariteit, behulpzaamheid en verzet, maar dat je ook sterk in deze waarden gelooft en er je identiteit aan ontleent. Deze lagen kunnen elkaar dus wederzijds beïnvloeden.Veranderingen op een lager niveau kunnen leiden tot een verandering op een hoger niveau.Veranderingen op een hoger niveau zullen altijd leiden tot veranderingen op een lager niveau.

Een aantal mensen hebben de vaardigheden om naar een podium te lopen, de microfoon te pakken en iets over zichzelf te vertellen.Toch vinden velen dat geen prettige opgave, ook al worden ze ertoe uitgenodigd, bijvoorbeeld in een training. Er is iets op een hoger niveau dat hen blokkeert. Een belemmerende overtuiging misschien: “Ik heb niets interessants te vertellen.

Wat is het voordeel van de logische niveaus coachingsmethode?

Methode: Wat kan je hier nu mee? Het beste advies wat ik iedereen kan geven is: Koop 6 grote vellen met papier, kleur de vellen in de kleuren van de logische niveaus ( Chakra kleuren voor de kenners), zie schema boven. Leg de gekleurde vellen in de juiste volgorde en ga op zo’n vel staan met beide voeten. Stel een vraag die bij zo’n niveau past.

Dus op Identiteitniveau: Wie ben ik? Ga dan serieus deze vraag beantwoorden, zorg dat de ander deze antwoorden in steekwoorden opschrijft. Ga naar de volgende niveau en vraag opnieuw, bijvoorbeeld: Overtuigingen: Wat houdt me ten om mijn centen zelfstandig te gaan verdienen? Ook dan weer gaat de ander schrijven. Zelf heb ik deze niveaus diverse keren gelopen, maar pas bij de derde keer kreeg ik wat meer resultaat, omdat ik het toch wel best wel gênant vond om alles hardop te zeggen.

Nogmaals wil ik zeggen dat deze niveaus in tweetallen dient uitgevoerd te worden. Na de oefening wordt deze opdracht in de groep verder uitgewerkt. Mocht je hierover vragen, feedback of toevoegingen hebben. Schroom dan niet om te reageren op mijn blog.

Comment Section

5 reacties op “De logische niveaus, een coachingsmethode


Door Erik op 16 mei 2011

He leo,

Door deze logische niveaus te
lopen, onstaan er gevoelsmatig meer inzichten die ik nog niet wist. leuk artikel overigens. groeten van Erik.


Door Brenda op 10 maart 2013

Eric,
Dank je wel voor je uitleg. Mooi hoe je de onderliggende verbanden duidelijk maakt in een proces van persoonlijke groei. Met een vriendelijke groet, Brenda


Door Leo van Veenendaal op 13 maart 2013

Hoi Brenda,

Dank voor je reactie en compliment, altijd leuk om wat van je te horen.


Door Brenda op 10 maart 2013

Eric,
Dank je wel voor je uitleg. Mooi hoe je de onderliggende verbanden duidelijk maakt in een proces van persoonlijke groei. Met een vriendelijke groet, Brenda


Door Leo van Veenendaal op 13 maart 2013

Hoi Brenda,

Dank voor je reactie en compliment, altijd leuk om wat van je te horen.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.