Page content

Plannen moet je aan wennen.

article content

Plannen moet je aan wennen.

Plannen om te wennen is geboren na veel vicieuze cirkels doorlopen te hebben.

Ga eens na wat er gebeurt als je alle plannen die je wilt maken binnen vijf jaar gaat uitvoeren?
Wat heb je daarvoor nodig en hoe ga je het doen?

Eigenlijk zijn deze vragen heel simpel, maar o zo moeilijk om je er aan te houden.
Een planning maken is vaak niet het probleem maar in de uitvoering falen we vaak wel.

Ik zie het op mijn werk in loondienst en ik zie het bij mijn klanten en vooral zie ik het bij  mezelf.

Ik heb laatst mijn plannen van 2005 gezien en ik moet zeggen, dat de plannen voor toen volledig anders zijn uitgepakt. Misschien dat het onderstaande citaat van Lennon wel dichter bij de waarheid staat.

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.” John Lennon.

Zelf heb ik inmiddels twee kinderen, een vrouw, een groter huis en  een station wagen, alleen de hond ontbreekt nog ( grapje, wat die hond betreft).

Over plannen gesproken. Ik was in 2004 op een Portugese Braziliaanse taalcursus om naar Brazilië te emigreren ( plannen??) om met een vriend van me een restaurant over te nemen, waar ik overigens totaal geen verstand van had. Het idee om in Rio da Janeiro Caipirinha ( Braziliaanse drankje met veel limoen en alcohol) te drinken met op de achtergrond wat zwoele Samba muziek, trok me wel aan. Een realistisch plan, niet echt, een droomplan JA, zij het enigszins labiel.

De realiteit was echter een jaar later dat ik in de luiers lag met stront aan mijn beiden handen. Een realistisch plan ja, een droomplan nou nee, maar ik had wel kinderen en die heb ik altijd gewild!

Plannen om andere resultaten te zien die jij verwacht.

Toch geloof ik nog steeds dat je zaken moet plannen om meer resultaten te geven, sterker,  zonder iets te plannen geeft je de grootste kans om in dezelfde resultaten vijver rond te zwemmen. Al is het maar om je leven in beweging te blijven houden. Als je tevreden bent, prima. Ik kan me zo voorstellen dat als je kinderen onder de vijf jaar hebt en je vliegt van huis, crèche, naar je werk en je doet er ook nog eventjes fitness erbij, dat je het zo even prima vindt. Toch blijven de dromen of wensen bestaan en de kans bestaat dat je zonder plan je huidige leven voortzet. Je kinderen worden ouder maar alleen jij wordt er niet wijzer van. Deze gezinnen ken ik, alles voor elkaar tot het moment dat de kinderen zeggen, wat hebben jullie een saai leven! Nog steeds tv, voetbal en veel bank zitten… Get a life, grow up dad..!

Deze mensen vinden dat eigenlijk ook wel, maar doe het maar eventjes. Als je zo lang in je comfortzone gezeten hebt, valt het niet mee. Want dat is het. Hoe trek jezelf uit de comfortzone? Vier angsten die gebaseerd zijn op overtuigingen, die ik, ook nog bij mezelf, tegenkom zijn:

  • Angst om wat je hebt te gaan verliezen ( status, geld, huidige baan)
  • Angst om wat je allemaal kan overkomen ( doemscenario’s), daadwerkelijk ook krijgt ( ziektes, iets met de kinderen, faillissement)
  • Angst om wat je in de toekomst eventueel kan krijgen, niet gaat krijgen. ( droombaan, pensioen, tweede huis)
  • Angst om afgewezen te worden ( mensen vinden je zo veranderd, niet meer aardig, jaloezie)

Zelf heb ik een aantal sessies gedaan om in mijn leven een realistisch droom leven te creëren door een paar keer aan creatieve loopbaan coaching te doen. Het was in 2007 toen mijn kinderen piep klein waren. Een paar van die sessies hebben mijn leven wel veranderd, ik ben er rijker ( vooral geestelijk), gelukkiger en gezonder door geworden, wat wil je nog meer? Creatieve loopbaanplanning is in wezen eenvoudig, maar je hebt er wel een ander voor nodig om je blinde vlekken enigszins wat zichtbaarder te laten worden.

Zelf geef ik zo naast mijn werk, als coach, in loondienst een aantal sessies creatieve loopbaan coaching in Utrecht ( mijn droombaan). Ik ben altijd verbaasd dat er vaak dingen in de weg staan waar jij als buitenstaander naar kijkt  en denkt, hoe krijgen mensen het voor elkaar om maar niet de dingen te doen die zij leuk vinden? Ik kom vaak bij waarden en overtuigingen uit die strijdig zijn met wat je werkelijk wilt. Een van de grote blokkades die ik tegenkom zijn de waarden:

1. Status. ( Wat zegt mijn omgeving ervan als ik mijn status verlies)

2. Geld verdienen ( Geld is toch niet zo belangrijk???, een taboe Hollandser kan het eigenlijk niet)

3. Vrijheid ( kan toch niet helemaal voor mezelf gaan?)

Deze waarden vind  je niet zomaar, je moet er wel doorheen prikken, enige creativiteit is daarvoor noodzakelijk. Ook zelf betrap ik erop dat bij waarde 3 ik nog wel eens op de rem stap, omdat ik een gezin heb. Ik zeg ook niet dat je maar je gezin in de steek moet laten, Ik bedoel ermee te zeggen, hoe ga jij op een creatieve manier met je doelen, loopbaan en eventuele gezinsleden om? Dat kost tijd, energie en geld om de zaken in optimale harmonie te regelen. Plannen is goed om in ieder geval stappen te zetten, waar je uiteindelijk op uitkomt kan totaal anders uitpakken, maar verrassingen blijven soms leuk, niet waar!

Hoe ga jij  je plannen aanpakken? Wat heb jij nog te verliezen om je (droom) leven te ontwerpen? Wat heb je nodig om je eventuele verliezen te beperken?
Zou het leuk vinden als je wat ideeën opschrijft.

Succes met je doelen en loopbaan.

Leo

Comment Section

2 reacties op “Plannen moet je aan wennen.


Door Leonie op 8 september 2011

Beste Leo,

Heel herkenbaar artikel. We zijn altijd maar bezig met plannen maken terwijl het leven aan ons voorbij gaat.
De angst voor verlies van status en geld zijn belangrijke zaken die mij ervan weerhouden om te veranderen. Misschien kun je nog meer voorbeelden geven van dingen waarvoor je eerst angst had en die later toch goed uitpakten?
Om bij mezelf te beginnen. Ik wil binnenkort met mijn gezin een weekje naar Portugal, maar ik werp mezelf allemaal blokkades op. Het kost teveel, is het nog mooi weer daar in oktober?, het huis is wel erg afgelegen, vermaken de kinderen zich wel?, heb ik wel genoeg vakantiedagen? etc.


Door Paulus Minders op 18 september 2012

Hoi Leo,

Leuk artikel, je geeft van jezelf ook wat weer. Altijd mooi! Gelukkig ben jij niet zo’n man die alles al weet. Sta op het punt om voor mezelf te beginnen, maar eigenlijk ben ik best wel bang voor de financiële gevolgens voor het feit dat ik mijn vrouw en kind minder kan beloven. Nu hebben ze het goed, maar dat duurt niet lang, als ik mijn plannen ga uitvoeren. Ben zelf goed in boekhouden en wil daar nu mijn ZZP beroep van maken. Waar moet ik beginnen? Klanten heb ik nog niet. Laat wat weten. Mijn naam is trouwens niet mijn echt naam. Tot horens, Paulus.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf.Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.