Page content

Sollicitatieproces,10 tips.

article content

Sollicitatieproces,10 tips.

Steeds vaker hoor ik van mijn klanten waarvan sommigen nog steeds in een uitkeringssituatie zitten, een zin die constant herhaald wordt:
“Ik deed toch mijn best.”  Dat geloof ik ook wel, maar wat heeft het voor zin? Wie wil je ermee bereiken?

Ik kan me daar best wel aan irriteren, na 5 sollicitaties met nauwelijks resultaat. Bij een sollicitieproces moet je veel ondergaan. Quantiteit is in eerste instantie noodzakelijk om resultaten te behalen. Daarna komt pas de kwaliteit.

Onderstaand rijtje zijn sociaal wenselijke antwoorden van diverse sollicitatietrainers:

  1. wat vervelend voor je
  2. ik kan me dat heel goed voorstellen
  3. Wanneer zien ze nou werkelijk wie je bent en wat je kan

Zou je hier nou wat mee opschieten? Denk het niet…

Wat heb je tot nog toe gedaan om er alles uit het sollicitatieproces te halen?

Nog beter geformuleerd.sollicitatieproces

Heb je alles gegeven wat nodig is om het sollicitatieproces optimaal te benutten? Ik denk dan dat heel veel mensen zeggen, mmm, inderdaad blijkbaar heb ik nog niet genoeg gegeven of misschien anders. Blijkbaar heb ik de verkeerde strategie in het sollicitatieproces gebruikt, maar daar ben ik nu dan  laat achter gekomen.

Zelf heb ik ik van bovenstaand zinnetje ook een handje van gehad.
Misschien de reden waarom ik zo geïrriteerd ben. Jaren heb ik dozen met brieven geschreven. Steeds op dezelfde manier, een manier die ik nooit iemand zal aanraden.

Afgelopen jaren heb ik wat ervaring opgedaan met mensen die werk zoeken, ook ben ik naar diverse trainingen geweest en seminars gevolgd en boeken gelezen. Ik ben misschien wat wijzer geworden, maar juist door het aantal boeken, seminars gevolgd te hebben, weet ik dat ik zal blijven moeten leren hoe het in deze tijd wel moet. Volgend jaar zou zomaar anders kunnen zijn!

Ik ben er achter gekomen dat er 10 sterkte tips voor het sollicitatieproces zijn die je eigenlijk moet vasthouden voor bijna alles wat je wilt bereiken.

De 10 tips voor een goed sollicitatieproces zijn:

1. Solliciteren is een spel. Maak het luchtig. Er zijn genoeg kansen.
2. Volgt de regels: Zorg dat je een goed contact hebt. Denk aan de etiketten, sociale codes, kleding, etc.
3. Zorg dat je een winnende strategie heb. Zorg dat je weet bij wie je moet zijn. Hoe hij of zij heet en doe je presentatie uitzonderlijk goed. Wees dus voorbereid.
4. Wees op de bewuste dag optimistisch. Visualiseer het gesprek dat gaat komen. Lach een in de spiegel. het is en blijft een spel die jij die dag gaat winnen.
5. Visualiseer het eind resultaat. Hoe zal het zijn om te werken bij dat bedrijf van je dromen. Zie jezelf elke dag al binnen komen. Wat voor soort gevoel geeft het je?
6.Maak fouten en leer ervan en doe het snel. Na elke afwijzing, niet te lang bij stilstaan. Maak het niet persoonlijk. Het is puur zakelijk.
7. Ga er door heen, betaald de prijs die je ervoor moet betalen, tijd, geld voor een sollicitatietraining, frustratie. Pluk tips van internet. Veel is gratis.
8.Blijf ademen, ook als je je comfortzone verlaten hebt. Ga wat origineels bedenken. Ga eens op een bedrijf af, stop energie in de eerste minuut van je praatje ( one minute pitch of elevator pitch) in plaats naar de linker pagina van je krant te blijven staren.
9.NOOIT meer zeggen ik deed mijn best. Heb ik er alles aan gedaan om mijn doelstellingente bereiken?
10. Welke waarde kan jij een bedrijf geven? Heb je die niet, ga je waarde opzoeken en zoek scholing om meer waarde te kunnen geven.
Als je met bovenstaande regels resultaat hebt behaald, laat het me dan weten. Mocht je meer tips hebben om het sollicitatieproces te bespoedigen, dan ook graag een reactie.

Comment Section

0 reacties op “Sollicitatieproces,10 tips.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf.Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.