Page content

Stoppen met roken om vervolgens betere keuzes te maken.

article content

Stoppen met roken om vervolgens betere keuzes te maken.

Stoppen met roken. Dat kan niet iedereen. In 2005 kreeg ik voor het eerst te maken met mijn eerste kind. Op dat moment rookte ik me helemaal suf en diverse pogingen om van het roken af te komen mislukten.

Waarom mislukten mijn pogingen om van roken af te komen?

Aangezien het bij pogingen bleef, zelfs als ik een poging deed voor 1 jaar, bleef het een poging.

Ik had niks om voor te vechten of lief te hebben op dat moment. Gezondheid is tenslotte een abstract begrip als het leven je toelacht En liefde vervangbaar is, dacht ik toen nog.

Toen mijn dochter in mei 2005 geboren werd, rookte ik nog, buiten.

Voorgoed stoppen met roken.

In september stopte ik voorgoed met roken, ik eiste van mezelf dat ik echt ging stoppen met roken, omdat het zien van de baby zo kwetsbaar was, dat het roken van een sigaret haar gezondheid zou schaden. De nachten werden uiteindelijk ook kouder, dus kwam in wezen wel heel goed uit.Ik stond namelijk in de tuin om nog voor het naar bed gaan, een sigaret te nemen.
Tevens bleek na drie maanden mijn baby zo sterk in mijn lichaam verankerd te zijn, dat alleen een poging om van het roken af te komen lachwekkend zou zijn. Elke sigaret zou haar kunnen schaden, het werd in mijn ogen een zinloze bezigheid.

In september 2005 stopte ik voor het eerst echt met roken, ik deed dat met volle overtuiging en had totaal geen twijfels meer of ik überhaupt nog zou beginnen.

Een of twee jaren later ben ik ook steeds meer begonnen met echt leren, niet meer uit een slap boekje, maar steeds meer uit het overwegen van actie ( dromen), uitproberen ( durven) en vervolgens ging ik steeds meer doen ( actie en mezelf beloningen uitdelen).

Ik kocht een ruim huis en dacht niet te veel aan alles wat mis kon gaan, ondanks de hoge hypotheek.

Ik keek steeds minder televisie, minder kranten, minder oppervlakkige tijdschriften en ging me meer focussen op mijn relatie en kinderen. Ik ging voor het eerst de geur van mijn nest ruiken.

Stoppen met roken is een super bekrachtiger geworden voor al mijn successen daarna.

Stoppen met roken, denkend aan mijn nageslacht.

Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik iets meer moet betekenen voor mijn nageslacht en mijn partner. Ik wilde een grotere bijdrage leveren aan mijn bestaan. Ik maakt een klein loopbaan switch van bijstandsconsulent naar re-integratieconsulent. Dit betekende dat ik meer mensen ging coachen om een baan te zoeken in plaats te kijken of ze recht hebben op een uitkering. Voor bijstandsconsulent moet je wat meer wantrouwen hebben dan als coach, wat meer met vertrouwen te maken heeft.

Stoppen met roken goed voor de discipline

Ik vergat ’s avonds mijn soapserie van half negen tot negen. Zet de tv uit  of ging naar boven achter mijn bureau en ging weer studeren. In mijn geval persoonlijk groei, coaching en counseling. Het werd een vaardigheid.

Nog steeds ben ik bezig om mijn leven op een hoger peil te krijgen er komt nooit een einde aan. Elke keer als ik de fout schiet kom ik tot de conclusie dat het zonde van al mijn tijd is om mijn tijd aan lullige dingen te verkwisten. Natuurlijk is het belangrijk om je ontspanning te nemen, maar kijk daarbij of je bepaalde dingen kunt veranderen of combineren met studeren. Dat kan namelijk hartstikke leuk en leerzaam zijn.

Als je niet echt een boekenlezer bent, dan zou je bijvoorbeeld in plaats van te lezen naar seminars, workshops en cursussen kunnen gaan. Of je kunt luisterboeken op je mp3- speler zetten, seminars op dvd’s kunnen bekijken, et cetera. De mogelijkheden zijn ongelimiteerd. Je zou tijdens het sporten, in mijn geval hardlopen, je mp3-speler kunnen opzetten.

Je kunt altijd blijven leren en als je dat structureel doet (en daar dus ook weer routine van maakt), stel je dan eens voor wat dat op de langere termijn met je zal doen. Als je elke dag een uurtje leert en dat de rest van je leven blijft doen, hoeveel slimmer zul je dan uiteindelijk worden?

Welk effect zal dat binnen een jaar hebben? Hoeveel slimmer en wijzer ben je over een jaar geworden op het moment dat je elke dag een uur leert? Het begint allemaal met het verlaten van je comfortzone.

Stel je voor dat je drie jaar verder bent en je hebt elke dag een uur bijgeleerd.

Uiteindelijk heb je een exponentieel effect en zul je zien dat je gigantisch veel sneller gaat leren en veel meer gaat opsteken, omdat je slimmer wordt. Je hersenen zijn in feite een soort spieren en je kunt alleen maar slimmer worden door die spieren intensief te trainen en door dat structureel te doen. Het heeft weinig zin om eens in de zoveel tijd een boek te lezen en dan een half jaar niets meer, want dan zwakt het allemaal weer af.

Kortom, je zal altijd wel aan de bak moeten. Niet alleen lezen dus, maar door actie te ondernemen en jezelf zo af en toe te belonen omdat je op onbekende paden bent gekomen en dat je het toch gered hebt. Je zult zien dat het voor de rest van je leven een enorm effect op je kunt hebben. Niet alleen qua inkomen, maar ook qua geluk en andere zaken.

Denk je ook  ervaringen te hebben om met mij te delen?

Reageer dan op dit artikel.

Comment Section

4 reacties op “Stoppen met roken om vervolgens betere keuzes te maken.


Door Maggy op 21 maart 2011

Leuk om een meer persoonlijk verhaal te horen. Moet je vaker doen.


Door Willemijn op 31 maart 2011

Mooi verhaal Leo!


Door Michelle van Triet op 24 mei 2011

goedemorgen,
ik ben michelle van Triet.
ik volg een opleiding aan de hogeschool Rotterdam.
De opleiding die ik volg is maatschappelijk werk en dienstverlening.
Voor een project van social work moet ik in contact komen met een (ex)bijstandsconsulent, en een interview afnemen.
Ik zou willen vragen of u misschien tijd en zin heeft om mijn vragen te beantwoorden,

Ik hoop van u te horen

met vriendelijke groet

Michelle van Triet


Door Leo op 24 mei 2011

Hoi Michelle,

Leuk manier om iemand om op deze manier een verzoek in te dienen?
Je kan me bellen met op mijn mobiele nummer om een afspraak te maken, zie bij menu, contact.
Het interview kan wat mij betreft telefonisch of in Utrecht.
Ik hoor het wel.
Gr.

Leo van Veenendaal

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf.Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.