Page content

Time management, dag 3 van de helweek

article content

Time management, dag 3 van de helweek

Time management  is het thema van de derde dag. Stel eerst je prioriteiten. We kunnen niet alles zelf doen, maar wel de belangrijkste .
Ik moet dan denken aan het boek van Covey: “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap”.  Dik boek, nooit helemaal goed gelezen, maar ik heb vaak al voldoende aan de inhoudsopgave.
Via de inhoudsopgave heb je snel een overzicht, wat voor jou op dat moment relevant is om toe te passen.
Als je er niet helemaal uit komt kun je via de index achter in het boek, wat woorden selecteren die voor jou op dat moment binnen komen, over prioriteiten of time management gesproken….

Verslag dag 3 van de helweek

Vandaag wat later opgestaan. Werd om 5.00 uit mezelf wakker, maar ging nadenken wat nu echt relevant is wat ik vandaag ga doen. Ik werd er niet vrolijk van. Ik werk een paar dagen bij een gemeente, waar ik ondergedompeld wordt met administratieve klussen die mijn werk als coach niet te goede komen, integendeel. Met de moderne media in mijn achterhoofd, heb ik soms het idee dat ik 15 jaar terug in de tijd val. Veel systemen die gevuld moeten worden, weinig prioriteiten. Timemanagement, ondanks projectmatige pogingen zoals LEAN, is daar nog niet echt doorgedrongen.Toch heb ik op dit moment verplichtingen daar en moet er heen. Ik stel aan mezelf voor dat ik bepaalde zaken niet meer ga doen en eens kijken wat er van komt. Moet een beslissing nemen of ik daar nog wel moet gaan werken.

Effecief zijn geeft vreugde

Effectief werken kan heel verslavend zijn. Zelf heb ik al jaren deze website, ik weet nu precies in welke modus ik moet komen om snel en zo goed mogelijk een artikel te schrijven. Ik ben minder perfectionistisch geworden en ik schrijf meer voor de lezer, dan toen ik met de website begon. Dat er zo af en toe een foutje gemaakt wordt, vind ik niet leuk, maar ik zie het niet meer als een probleem. Ik ben in een andere stadium beland: “Just do it”

Ook in mijn privéleven geeft het aantal vakanties bepalen, vreugde. Het is ook een vorm timemanagement 🙂
Al heb je het geld er niet altijd voor over, je dient keuzes te maken om het wel of niet te doen. Doe je het wel, dan kan je ergens naar toewerken. Doe je het niet, dan mis je een leuke herinnering, daar kan geen geld tegen op. Dus moet je het altijd wel doen. Maar dan komt de vraag. Waarheen? De kunst is dan om je keuzes te beperken tot drie opties. Bijvoorbeeld: 1. Griekenland ( eiland), Portugal of Nederland? Dan ga je weer verder. Is het Portugal geworden: ga je naar de Atlantische zee, Algarve of trek je het binnenland in?

Time management op het werk

Terug van  het werk, was niet mijn beste dag. Ik liet me weer onderdompelen door systemen in plaats dat het systeem mij gaat dienen. Na het werk gezond gekookt en weer naar de sportschool gegaan. Vandaag veel krachttraining gedaan om wat af te wisselen. Morgen weer verder.

Conclusie voor vandaag: Als  je een helweek inplant, neem dan vrij. Plan je eigen prioriteitenlijst en ga ervoor.  Wees niet afhankelijk van andere mensen en logge systemen in de helweek. Time management gaat om jouw prioriteiten elke keer voor één dag. Stel ze niet uit,  maar doe het vandaag nog. Uiteindelijk levert dat een heerlijk gevoel op. Morgen een dag om echt te keer te gaan, zonder druk van buitenaf, ik ben dan thuis. De lijst met prioriteiten ligt al klaar met een hardlooprondje van 10 kilometer in het vooruitzicht.

Comment Section

3 reacties op “Time management, dag 3 van de helweek


Door Maggie op 21 januari 2015

Leuk om je ervaringen met de helweek te lezen. Zelf zou ik het niet kunnen opbrengen. Knap hoor. Ik kijk al uit naar je verslag van de volgende dag. Succes met je hardlooprond(j)e, 10 km is toch niet niks.

Maggie


Door Leo van Veenendaal op 25 januari 2015

Hoi Maggie,

Dank je.
Ga in het najaar weer doen, maar dan weer net even anders.
Ben er voorlopig even klaar mee 🙂


Door Lilian op 3 mei 2015

Leuk om te lezen hoe jouw week ging 🙂 ik moest lachen om de zin” plan je een helweek, neem dan vrij” haha
Ik ben me nu aan het voorbereiden om volgende week te starten 🙂 wish me luck

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.