Page content

Werkloosheid of succes een mentaliteitsprobleem?

article content

Werkloosheid of succes een mentaliteitsprobleem?

Ik zie al meer dan vijf jaar mensen, die vanaf een paar maanden tot een paar jaar werkloos zijn. Het licht in de ogen  is al redelijk uitgedoofd.  Een aantal klanten gaan voor me zitten met een zucht of een kerm en het gelaat ziet er vaak wat pafferig uit. Ik vraag me dan af wat werkloosheid met je doet?  In dit artikel de top drie aan excuses en een zeven fasen stappenplan.

Een vraag die ik vaak stel is: Hoe is het met je? Vaak wordt er geantwoord met de gebruikelijk riedel aan woorden, waar een moderne slachtoffer tegenwooridg zijn visitekaartje mee afgeeft. De top drie antwoorden zijn:

 1. Pijn in mijn onderrug;
 2. Geen behoefte om iemand te zien of de mensen zien mij niet zitten;
 3. Ik weet niet wat ik moet doen, zeg het maar? ( ik heb al zoveel geprobeerd).

Deze bovenstaande argumenten om maar geen actie te ondernemen zijn ook het meest destructief voor de coach als voor de cliënt.

 1. Pijn is de rug is nauwelijks bij een arts te controleren;
 2. Geen behoefte om iemand te zien kan wijzen op een depressie. Kom daar maar weer uit; Werkloosheid wordt je ook vaak depressief van.
 3. Ik weet niet wat ik moet doen, kan op gebrek aan vertrouwen zijn met daaraan gekoppeld zingevingsverlies. Of mensen willen snel resultaten zien en na 3 weken geven ze de moed al op ( te snel opgeven).

In de praktijk ligt het natuurlijk genuanceerder maar tja, wat heb je aan nuances als je toch je stoel niet uit komt?

Werkloosheid tegenover succesvol zijn.

Daar tegenover zijn mensen die extreem succesvol zijn:werkloosheid

 • Deze mensen gaan voor resultaten en niet voor excuses.
 • Succesvolle mensen werken vaak met to do lijsten. Elk actiepunt wordt weggestreept.
 • Aan het eind van de dag de balans opmaken. Heb ik resultaten of heb ik een aantal excuses?
 • Hoe verantwoordelijk ben ik geweest om er resultaten van te maken ( met de vingers naar jezelf wijzend) Of kies ik toch weer de rol van slachtoffer. ( Met de vingers wijzen naar anderen of wijzen naar je ledematen)

Elke tijd dat je een keuze maakt, kun je kiezen. leidt deze keuze naar  succes iets of wordt het middelmatigheid of leidt dit uiteindelijk naar werkloosheid?

Zal ik groente maken, of een vol bord zonder groente met veel vlees waar het vet nog van afdruipt?

Zal ik cola nemen of water?

Je weet in 99% van de gevallen wat er gaat gebeuren, of je voor succes of middelmatigheid gaat, aangezien elke gedachten eerst voor een gevoel uitgaat en niet eerst het gevoel voor je gedachten uitgaat. ( wat trouwens veel mensen denken)

Hoe was het ook al weer: Gebeurtenis-Gedachten, Gevoel, Gedrag, Gevolg. Zie het vijf G model

Wat is het verschil tussen middelmatige mensen en succesvolle mensen?

Antwoord: Een andere mentaliteit of  mindset

Waarom kiezen wij niet met zijn allen voor de beste keuzes? In de psychologie heb je eigenlijk met drie redenen te maken waarom wij dat niet doen:

1. Angst

2. Pijn

3. gemakzucht of luiheid

Om uiteindelijk voor succes te gaan, moeten, angst , pijn of ongemak niet helemaal opgeheven worden. Angst, pijn en een ongemakkelijk gevoel zullen altijd gedeeltelijk in je leven plaats vinden, maar zullen nooit helemaal verdwijnen. Overigens, wat is de grootste obstakel van de drie blokkades? Ongemak, of te wel, uit je comfortzone zijn.

Het regent, ik ga maar niet hardlopen.

Het is koud buiten, ik pak de auto wel.

Stappenplan om vanuit je werkloosheid weer in beweging te komen.

Om uiteindelijk tot wat meer resultaten te komen om bijvoorbeeld niet meer werkloos te zijn, zul je een stappenplan moet schrijven met zeven stadia:

 • Stel doelen op

Ga eens een middag schrijven, ga voor de 100 doelen. Stop niet eerder. Stel daarna een termijn voor elk doel, kan ik mijn doelen binnen 3 maanden, 1 jaar of binnen 5 jaar bereiken?

 • Plan een stappenplan en ga het organiseren

Ga in de avond je stappenplan maken voor de volgende dag, maak een to do lijst en ga die lijst de volgende dag afstrepen.

 • Kom in actie

Ga een nieuwe gewoonte aan leren, bijvoorbeeld in 30 dagen. Binnen een jaar heb je 12 nieuwe gewoonte die je helpen om je leven op een hoger plan te zetten.

 • Ga meer aan beweging doen, eet goede voeding

Ga elke dag wandelen en voer het tempo op. Koop veel vruchten en groenten in en maak dat als een nieuwe gewoonte.

 • Steek tijd in je beste relaties

Bouw aan nieuwe contacten. Je beste bestaande relaties vaker gaan zien. Neem afscheid van mensen die je alleen maar in de weg zitten.

 • Ga weer leren, daardoor ga je wat meer groeien

Ga weer een cursus doen die je leuk lijkt. Ga naar zaken die je een beetje angstig maken, zodat je uit de comfortzone raakt.

 • Focus op de meest waardevolle activiteiten

Je vaardigheid om volledig gefocust aan je belangrijkste taken te werken draagt in hoge mate bij aan het vergroten van je succes.

Ik wens overigens een ieder veel succes toe. Zou het leuk vinden als je een reactie achter laat!!

Comment Section

6 reacties op “Werkloosheid of succes een mentaliteitsprobleem?


Door Frank op 14 februari 2011

Beste Leo,

Ik ben het er niet mee eens dat werkloosheid een mentaliteitsprobleem is. Ik ben sinds vorig jaar werkloos omdat het bedrijf waar ik voor werkte failliet ging. Sindsdien heb ik 50 sollicitaties geschreven, maar ik word vaak niet eens uitgenodigd. Als ik dan zo’n artikel lees voel ik me tekort geaan.


Door Michiel de Graaf op 21 februari 2011

Beste Frank,

Soms zit het inderdaad tegen.

Het bedrijf waarvoor ik werkte ging ook vorig jaar failliet. Velen van min collega’s negeerde de signalen en hebben het er op aan laten komen.
Bleven doodleuk met hun goede salaris en hun dure leasebak bij die werkgever.

Ik niet. Ik heb gezocht naar een nieuwe werkgever VOORDAT de zaak uiteen spatte.

Weliswaar voor een beetje minder geld, maar zitten zij nu thuis in de WW.

Als je bereid bent om offers te brengen, een minder salaris om mindere baan wil accepteren, kun je voorkomen dat je in de WW komt.

Zijn die 50 sollicitaties van jou alleen voor ‘passende arbeid’ of solliciteer je alleen op je oude niveau of daarboven?


Door Leo op 21 februari 2011

Hoi Michiel,

Dank voor je reactie.
Een gezonde mindset zo te zien. Je bent namelijk behoorlijk proactief geweest om voor het faillissement naar nieuw werk te zoeken, mijn complimenten daarvoor.
Het is naar mijn mening heel moeilijk om uit je comfortzone te komen ( leasebak en lekker salaris) terwijl je weet dat de zaak kan exploderen.
Je actie is gelukkig beloond met een nieuwe baan.
Succes verder.


Door Frank op 21 februari 2011

Beste Michiel,

Ja voor jou is het goed gegaan, maar ik heb dikke pech. Ik ben het er dus niet mee eens dat werkloosheid een mentaliteitsprobleem is.

Frank


Door eva-leen op 10 september 2015

Beste Michiel

Ook ik ben het er volledig mee oneens dat werkloosheid een mentaliteitsptobleem is.

Leg deze stelling maar eens uit aan mij. Ik ben een vrouw van 40, hoogopgeleid met een goeie werkervaring. Ik verloor mijn baan 2 jaar geleden. 2 jaar! Nog nooit heb ik het zo moeilijk gehad om opnieuw aan een job te komen.
De oorzaak daar heb ik het raden naar. Ben ik nu reeds te oud en dus te duur? Zijn er gewoon op dit moment te veel werklozen? Of ben ik echt na 15 jaar werkervaring op hoog niveau plots Door onverklaarbare redenen niks meer waard op de arbeidsmarkt?
Feit Is dat ik iedere dag minder vrolijk opsta en dat ik niet weet waar dit verhaal gaat eindigen.


Door Maggie op 13 september 2015

Beste Eva-Leen,
Ik denk ook dat de recessie in jouw geval meespeelt. Er zijn op dit moment gewoon heel veel mensen werkloos. Dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op.
Gelukkig gaat het zo langzamerhand een heel klein beetje beter met de economie, maar het zal moeilijk blijven. In ieder geval veel succes met je toekomstige sollicitaties.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gratis gesprek
Advies stappenplan
Ik heb ook een hekel aan spam
Leo van Veenendaal
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf.Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.